Özgün Araştırma

Mastoidektomi Uygulanan Hastalarda Tur Çalışmasının Oluşturduğu Titreşimin Fasiyal Sinir Motor Fonksiyonlarına Etkisi

10.5152/jarem.2017.1251

  • Murat Topak
  • Ülgen Kökeş
  • Ceki Paltura
  • Ömer Necati Develioğlu
  • Erdem Çağlar

Gönderim Tarihi: 21.07.2016 Kabul Tarihi: 21.11.2016 J Acad Res Med 2017;7(2):82-85

Amaç:

Mastoidektomi sırasında turun oluşturduğu vibrasyonun, fasial sinirin motor fonksiyonları üzerine bir etkisinin olup olmadığı; varsa bu etkilenmenin tur kullanma süresi ile ilgilisinin araştırılması amaçlandı.

Yöntemler:

Kronik Otitis Media (KOM) tanısı ile mastoidektomi uygulanan 23 hastaya, preoperatif ve postoperatif olarak bilateral fasiyal sinir elektronörografisi yapıldı. Operasyon sırasında turlama süresi hesaplanarak fasiyal sinir üzerindeki muhtemel hasar ve bu hasarın turlama süresi ile olan ilişkisi araştırıldı.

Bulgular:

Çalışma 23 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastaların 10 (%43,5)’u erkek, 13 (%56,5)’ü kadındı. Yapılan istatistiksel analizde fasiyal sinir motor fonksyonlarında anlamlı bir bozulma saptanmadı (p>0,05).

Sonuç:

Günümüzde fasiyal sinirin mastoidektomi sırasında sadece direk temas ile hasarlanabileceği düşünülmektedir. Ancak turun yarattığı vibrasyon ve ısı sonucu fasiyal sinir zedelenebilir. Bu nedenle mastoid kavitede gereksiz ve kör uçlar kullanılarak yapılan turlamadan kaçınılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Mastoidektomi, cerrahi tur, fasiyal sinir