Özgün Araştırma

Antenatal Hidronefrozda Piyeloplasti ile Beraber Pelvik Redüksiyon Yapılması Postoperatif USG ve Nükleer İncelemelerin Sonuçlarını Etkiliyor mu?

10.5152/jarem.2012.18

  • Berk Burgu
  • Evren Süer
  • Erdem Öztürk
  • Özgü Aydoğdu
  • Tarkan Soygür

Gönderim Tarihi: 04.03.2012 Kabul Tarihi: 01.06.2012 J Acad Res Med 2012;2(2):71-76

Amaç:

Burada randomize prospektif kontrollü bir çalışma yapılarak pyeloplastide pelvik redüksiyon yapılan ve yapılmayan olguların operasyon sonrası ultrasonografi (USG) ve sintigrafi sonuçları karşılaştırılmıştır.

Yöntemler:

Çalışmaya prenatal tanı konulmuş 42 unilateral hidronefrozlu hasta dahil edildi. Hidronefrozun postnatal olarak devam ettiği gösterildi. Randomize olarak 20 hastaya pyeloplasti+pelvik redüksiyon ve diğer 22 hastaya da pelvis kloruyucu pyeloplasti yapıldı. Hastalar postoperatif 1, 3 ve 6. ayda USG; 6. ayda merkaptoasetiltriglisin-3 (MAG-3) sintigrafi taramasıyla ile değerlendirildi. Ortalama takip süresi 37±5.6 hafta idi. İstatistiksel analiz ki kare testi kullanılarak yapıldı ve p değeri <0.05 kabul edildi. Güç analizi için NCSS-PAS programı kullanıldı. 0.84’ün güç değeri 42 hasta için hesaplandı.

Bulgular:

Erken postoperatif dönemde pelvik redüksiyon yapılan grupta USG taramasında anteroposterior çapın rezolüsyonu daha belirgin olmaktadır. Pelvik redüksüyon yapılan grupta t ½ azalması daha belirgin olsa da, bu değerin klinik uygulamadaki faydaları halen tartışmalıdır. Bu özellik yine de olası cerrahi hataların erken tanınmasını sağlayabilir ve postoperatif USG ve renografinin değerini artırabilme potansiyeline sahiptir.

Sonuç:

Anteroposterior pelvis çapının postoperatif 1. ve 3. ay USG ölçümlerinde pelvik redüksiyon yapılan grupta pelvis koruyucu cerrahi yapılan gruba oranla daha büyük oranda azaldığı ancak 6. ay yapılan ölçümlerde arada anlamlı fark olmadığı anlaşıldı. Postoperatif 6. ayda yapılan MAG-3 renografide renal boşalma zamanının (t ½) pelvik redüksiyonlu grupta anlamlı olarak kısaldığı anlaşıldı. Separe böbrek fonksiyonlarının ise redüksiyondan etkilenmediği bulundu. (JAREM 2012; 2: 71-6)

Anahtar Kelimeler: Antenatal hidronefroz, pelvik redüksiyon, piyeloplasti, üreteropelvik bileşke obstrüksiyonu, USG, sintigrafi