Özgün Araştırma

Braden Risk Değerlendirme Skalası Yoğun Bakım Ünitesinde Tedavi Gören 3. Düzey Hastalarda Basınç Ülseri Oluşumu Riskini Değerlendirmekte Güvenilir ve Yeterli mi?

10.5152/jarem.2016.969

  • Yaşar Gökhan Gül
  • Ali Şefik Köprülü
  • Ali Haspolat
  • Sinan Uzman
  • Mehmet Toptaş
  • İdris Kurtuluş

Gönderim Tarihi: 20.10.2015 Kabul Tarihi: 16.12.2015 J Acad Res Med 2016;6(2):98-104

Amaç:

Basınç ülseri önlenmesinde risk gruplarının saptanarak o hastalara yönelik eylem planı yapılması sorunun çözümüne önemli katkı sağlar. Bu amaçla ülkemizde en yaygın kullanılan ölçek Braden Risk Değerlendirme Skalası’dır (BRDS). Yaptığımız çalışmada yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) tedavi gören 3. düzey hastalarda, BRDS’nin risk gruplarını belirlemede geçerliliğini saptamayı amaçladık.

Yöntemler:

Prospektif, tek merkezli çalışmaya Ocak 2014-Mayıs 2015 tarihleri arasında olası risk faktörleri mümkün olduğunca standardize edilen 206 adet 3. düzey YBÜ hastası dahil edildi. BRDS’ye göre risk grupları belirlenerek rutin klinik protokolleri doğrultusunda takip ve tedavi edilen hastalar taburcu aşamasında basınç ülseri gelişen ve gelişmeyen olarak iki gruba ayrıldı. Grupların demografik bulguları, yatış süresi, bilinç durumu, Apache II skoru, beklenen-gerçekleşen mortaliteleri, albumin düzeyi ve BRDS karşılaştırıldı.

Bulgular:

Karşılaştırma sonucunda basınç ülseri gelişen hastalarda hasta yaşının, YBÜ’de yatış süresinin, bilinç düzeyinin, albumin düzeyinin basınç ülseri gelişmeyenlere oranla istatistiki anlamlı farklı olduğu saptandı. Ayrıca basınç ülseri saptanan hastaların skorlarıyla saptanmayanların skorları arasında istatistiki anlamlı fark yoktu. Ek olarak elde ettiğimiz verilere göre risk altında olmayan hastaların %7,14’ünde, düşük riskli hastaların %27,8’inde, orta riskli hastaların %29,73’ünde basınç ülseri gelişirken yüksek riskli hastaların sadece %17,72’sinde basınç ülseri gelişti.

Sonuç:

Verilerin kendi içinde değerlendirildiğinde BRDS’nin riski belirlemede yetersiz kaldığı ve basınç ülseri gelişiminde rol oynayan parametrelerin BRDS’de yeterince temsil edilmediği kanısına varıldı. Diğer parametreleri de yeterince içeren ve ülkemiz hastalarına daha uygun risk belirleme ölçeklerine ya da mevcutların ciddi modifikasyonuna gereksinim olduğu düşünülmektedir. (JAREM 2016; 6: 98-104)

Anahtar Kelimeler: Braden Risk Değerlendirme Skalası, basınç ülseri, yoğun bakım ünitesi