Özgün Araştırma

Obezitede Tiroid Fonksiyonları

10.5152/jarem.2014.466

  • Çiğdem Alkaç
  • Feray Akbaş
  • Burak Alkaç
  • Hanife Usta Atmaca

Gönderim Tarihi: 25.01.2014 Kabul Tarihi: 21.07.2014 J Acad Res Med 2014;4(2):74-76

Amaç:

Obezite oranları tüm dünyada artmakta ve epidemi boyutlarına ulaşmaktadır. Komplikasyonlar ve ilgili hastalıklar gözönüne alındığında önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Tiroid patolojileri de büyüyen bir endokrin problemdir ve toplumumuzda, özellikle genç kadınlardaki insidans artışı dikkat çekicidir ve sıklıkla obezite ve diğer endokrin problemler de eşlik etmektedir. Bu çalışmada, obez hastalarda tiroid fonksiyon parametrelerinin değerlendirilmesi ve aradaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır.

Yöntemler:

Ocak 2012-Mart 2013 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi obezite polikliniğine başvuran toplam 180 hasta çalışmaya dahil edildi. Hasta dosyaları taranarak özgeçmişleri, yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksleri(VKİ) ve serbest T3 (fT3), serbest T4 (fT4), tiroid stimülan hormon (TSH), anti-tiroglobulin antikor (anti-TG) ve anti-tiroid peroksidaz antikor (anti-TPO) parametreleri ve tiroid ultrasonografileri kaydedilerek değerlendirildi. Değerlendirme için SPSS istatistiksel analiz yöntemi kullanıldı.

Bulgular:

Hastaların %18,8’inin hipotiroidik, %76,6’sının ötiroidik, %2,77’inin subklinik hipotiroidik, %1,1’inin subklinik hipertiroidik, %0,5’inin ise hipertiroidik olduğu saptandı. Hipotiroidi grubunun ortalama VKİ 41,005 kg/m2 idi. Hipotiroidik hastaların %88,3’ünün medikal tedavi altında tiroid fonksiyon değerleri normal sınırlardaydı. Ötiroidik hastaların ortalama VKİ 40.5 kg/m2 idi. hipertiroidik 1 hastanın VKİ 33,5 kg/m2 ve subklinik hipotiroidi hastalarının 40,863 kg/m2 idi. Ötiroidik olmalarına rağmen, ultrasonografik olarak %11’inde tiroidit, %41,3’ünde tiroid nodülü, %2,17’sinde tiroidit+nodül mevcuttu, %34’ünde de tiroid otoantikorları pozitif saptandı. Yalnızca 1 hasta hipertiroidikti ve Graves hastalığı mevcuttu ve VKİ 33.5 kg/m2 idi. Subklinik hiptiroidik grubun VKİ 40,863 kg/m2 idi ve hepsinde tiroid nodülleri mevcuttu.

Sonuç:

Obezite; bozulmuş tiroid fonksiyonlarıyla sıklıkla birliktelik gösteren hastalıklardan biridir. Özellikle hipotiroidi ve Hashimoto tiroiditi obez hastalarda sık görülmektedir. Çalışmamızda obezlerde %21,57 gibi yüksek bir oranda hipotiroidi ve subklinik hipotiroidi saptanması bu ilişkiyi desteklemektedir. Ayrıca ötiroidik hastalarda artmış sıklıkla tiroidit ve tiroid otoantikorları saptanması da dikkat çekicidir. Toplumumuzda, özellikle genç kadınlarda artan tiroid patolojisi ile obezite birlikteliği son derece dikkat çekicidir. İnsülin direnci, metabolik sendrom ve obezite bu hastalarda son derece yaygındır ve bunlar genelde kilo kaybına da direnç gösterir. Bozulmuş tiroid fonksiyonları nedeniyle yavaşlayan metabolizma hızı da bu duruma katkı sağlar. Bu nedenle hastalar hem obezite, hem tiroid patolojileri yönünden taranmalı, gerekli tedavi ve takiplerine ivedi olarak başlanmalıdır. (JAREM 2014; 2: 74-6)

Anahtar Kelimeler: Obezite, tiroid fonksiyonları, vücut kitle indeksi