Özgün Araştırma

Çok Düşük Doğum Ağırlıklı Preeklamptik Anne Bebeklerinin Erken Dönem Sonuçları

10.5152/jarem.2012.16

  • Ömer Güran
  • Sinan Uslu
  • Ali Bülbül
  • Muhittin Çelik
  • Evrim Kıray Baş
  • Selda Arslan
  • Asiye Nuhoğlu

Gönderim Tarihi: 20.03.2012 Kabul Tarihi: 29.05.2012 J Acad Res Med 2012;2(2):64-67

Amaç:

Preeklampsinin çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerin erken dönemdeki morbidite ve mortalite oranları üzerine etkisini araştırmak.

Yöntemler:

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yenidoğan Yoğun Bakım Birimine 2007-2011 yılları arasında yatırılan doğum aralığı 1500 gr altındaki bebeklerin dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Annesinde preeklampsi olan ile olmayan çok düşük doğum ağırlığı bebeklerin demografik özellikleri, neonatal dönemdeki morbidite ve mortaliteleri karşılaştırıldı.

Bulgular:

Çalışmaya 246 çok düşük doğum ağırlıklı bebek alındı. Bunlardan 53’ünün (%21.5) annesinde preeklampsi mevcuttu (1. Grup). İkinci grupta ise 193 bebek yer aldı. Grupların ortalama gebelik haftaları, doğum ağırlıkları ve cinsiyet oranları birbirine benzerdi (p>0.05). Preeklampsi grubunda SGA bebek oranı daha yüksek olup gruplar arasında istatiksel farklılık yoktu (%17’ye %14, p>0.05). Prognozu etkileyebilecek antenatal faktörler (Ortalama anne yaşı, düzenli gebelik takipleri, antenatal steroid uygulanma oranları, plasenta patolojileri ve oligohidramnios) açısından da gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Sezaryenle doğum preeklamptik grupta diğer gruptan anlamlı olarak yüksek saptandı (%92.5’a %69.4, p<0.001). Respiratuvar distres sendromu, nekrotizan enterokolit (Evre 2-3), pantent duktus arteriozus, ventrikül içi kanama (Evre 3-4) ve prematüre retinopatisi gelişimi açısından gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. Respiratuvar distres sendromu, mortalite ve eritrosit transfuzyon suspansiyonu oranları preeklamptik bebeklerde daha az olma eğiliminde olmakla birlikte istatistiksel farklılık saptanmadı.

Sonuç:

Annesinde preeklampsi saptanan çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerin erken dönem morbidite ve mortalite sonuçları preeklampsi tanımlanmayan anne bebeklerine göre belirgin bir farklılık göstermemektedir. Gebelik haftası ve doğum ağırlığı bu bebeklerdeki prognozun temel belirleyicisidir. (JAREM 2012; 2: 64-7)

Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, yenidoğan, çok düşük doğum tartılı bebek, yenidoğan mortalitesi, morbidite