Özgün Araştırma

Türkçe Web Sitelerinde Gelişimsel Kalça Displazisi Hakkındaki Bilgilerin Kalitesi

10.5152/jarem.2015.827

  • Hasan Hüseyin Ceylan
  • Barış Çaypınar
  • Mehmet Küçükkoç
  • Selçuk Uzuner
  • Fatih Küçükdurmaz

Gönderim Tarihi: 26.06.2015 Kabul Tarihi: 29.07.2015 J Acad Res Med 2016;6(2):84-87

Amaç:

Çalışmamızda internette doğumsal kalça çıkığı hakkında sunulan Türkçe bilgilerin güvenilirliğini standardize edilmiş bilimsel yöntemlerle değerlendirmeyi amaçladık.

Yöntemler:

“Kalça çıkığı” terimi Türkiye’de en sık kullanılan üç arama motoru olan Google, Yahoo ve Bing üzerinden tarandı. Her arama için arama sonuç listesindeki ilk 10’ar sıradaki site tespit edildi, aynı olan siteler, konuyla ilgisi olmayan siteler ve profesyonellere hitap eden akademik içerikli siteler elendi. Geriye kalan siteler bilgi içeriklerine göre Greene ve ark.nın metoduyla, AAOS’un hazırladığı hasta bilgilendirme formu esas alınarak hazırlanan formdaki alt başlıklarda bilgi içeriğine göre puanlandı. Siteler, hazırlanan standart forma göre içerdikleri her başlık için 1 puan, bahsetmediği konu için de 0 puan verilerek toplamda 26 puanlık bir anket üzerinden değerlendirildi.

Bulgular:

“Kalça çıkığı” terimi ile arama yapıldığında Google’da 141.000, Yahoo’da 49.600 ve Bing’de 46.800 sonuç bulundu. Ulaşılan sonuçlar içinde üç ayrı arama motorunda en sık tıklanan ilk 10 site tüm içeriğiyle kopyalandı. Toplamda üç ayrı motorla ulaşılan 30 site- incelemeye alındı. Farklı arama motorlarında çıktığı halde aynı olan (9 site), konuyla ilgisi olmayan (3 site) ve profesyonellere hitap eden akademik içerikli (4 site) olan siteler elendikten sonra geriye 14 site kaldı. Bu 14 sitenin oluşturulan standart formla yapılan içerik puanlaması sonucu sitelerin ortalama puanı 26 üzerinden 13,5 (min: 5, maks: 22, SD: 5,02) olarak belirlendi.

Sonuç:

İnternetin gittikçe daha fazla başvurulan bir bilgi kaynağı haline gelmesi, bu kaynaktan edinilen bilginin içeriğinin doğruluğu tartışmasını da beraberinde getirmektedir. Çalışmamızın sonucunda içeriği Türkçe olarak hazırlanmış internet sitelerinde “kalça çıkığı” konusunda arama motorlarında en çok başvurulan sitelerin çoğunluğunun eksik bilgiler içerdiği belirlenmiştir. Bilgi güvenilirliğini arttırmayı hedefleyen çeşitli uygulamalar veya akreditasyon sistemlerinin Türkçe web siteleri için de geliştirilmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır. (JAREM 2016; 6: 84-7)

Anahtar Kelimeler: Kalça çıkığı, internet, sağlık bilişimi